Cranio-sacraal therapie
Voor het optimaliseren van het zelfherstellend vermogen van je lichaam
Wat is het?
Cranio-sacraal therapie is een specialisatie binnen de osteopathie, gericht op het opheffen van fasciale (bindweefsel) blokkades binnen het schedel / hersenen / wervelkolom / heiligbeen -systeem. "Cranio-sacraal" betekent dat de schedel ('cranium') en het heiligbeen (sacrum, stuitje) samen een eenheid vormen met de hersen- en ruggenmergvliezen. Hierbinnen bevindt zich hersen- en ruggenmergvloeistof wat het zogenaamde cranio-sacrale ritme bepaalt. In dit ritme werkt de therapeut. Ook in de rest van ons lichaam zit bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, orgaan, bloedvat en elke spier en pees zijn bekleed met bindweefsel dat daarmee een (ver)bindende factor is in ons lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.
Essentieel is dat het bindweefsel mee kan bewegen tijdens onze bewegingen, zoals lopen, zitten en sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen. Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of de energie sijpelt langzaam maar zeker uit je lijf.
Het uitgangspunt van cranio-sacraal therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Net zoals je dat bijvoorbeeld kunt ervaren wanneer je je hebt gesneden in je vinger en de huid zich herstelt. Dit natuurlijke proces van zelfherstellend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of mogelijk door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam. Zelfs geboortetrauma kan (op latere leeftijd) leiden tot verstoring van het zelfherstellend vermogen.
Hoe werkt het?
Met minimale druk van lichte aanrakingen, worden spanningen en blokkades in de schedel, wervelkolom en bindweefsel opgespoord en losgelaten. Dit stimuleert ontspanning en ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De therapie is diepgaand, verbetert de zenuwfunctie en kan subtiele maar ingrijpende veranderingen teweegbrengen.
Een cranio-sacraal behandeling met een onderzoek. Het doel van dit onderzoek is een goed beeld te krijgen van de klachten. Het start met een vraaggesprek, gevolgd door zachte aanraking van een aantal punten op het lichaam. Hier wordt gevoeld hoe de beweeglijkheid is van de schedelbotten, organen, mate van overprikkeling van zenuwen, balans in het lichaam, de mate van spanning in het cranio-sacraal systeem en in de rest van het lichaam.
Een behandeling cranio-sacraal therapie is er op gericht de beweeglijkheid van het cranio-sacraal systeem en alle andere hieraan verbonden weefsels, te optimaliseren. Een typische cranio-sacraal behandelsessie duurt ongeveer een uur. De aanraking is licht en niet-invasief; vaak niet meer dan het gewicht van een muntstuk. Met zachte behandeltechnieken zal de therapeut de weefsels bewegen of in beweging zetten, om zo meer ontspanning te krijgen waardoor de functie kan verbeteren. Naast lichamelijke beperkingen, richt cranio-sacraal therapie zich ook op psycho-emotionele klachten.
De cranio-sacraal therapeut hanteert hierbij in principe de volgorde sacrum (stuitje), ruggenwervels, buikorganen, keelregio, nek, achterhoofd, voorhoofd, gebied rond de ogen, gebied rond de oren en tenslotte de kaakregio. Behandeling gaat soms gepaard met fysieke of emotionele ontlading wat daarna ontspanning als resultaat heeft. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt te gaan herstellen.
Combinatie met andere therapieën
Cranio-sacraal therapie sluit goed aan bij neurale mobilisatie, vooral bij klachten waarbij het zenuwstelsel een grote rol speelt. Ook bij viscerale therapie kan deze methode helpen om spanningen in de organen en hun verbindingen met de schedel of het heiligbeen los te maken. Tenslotte werkt het goed samen met (myo) fasciale release therapie, omdat beide technieken werken met zachte, subtiele correcties die diep doorwerken in het lichaam.
Goed om te weten
De basis van cranio-sacraal therapie werd gelegd door Dr. William Sutherland, een Amerikaanse osteopaat, aan het begin van de 20e eeuw. Hij ontdekte dat de botten van de schedel niet volledig gefuseerd zijn en een subtiele beweging vertonen. Sutherland ontwikkelde de theorie dat deze beweging cruciaal is voor de gezondheid en het functioneren van het centrale zenuwstelsel. Zijn werk werd later verder ontwikkeld door Dr. John Upledger, die in de jaren '70 en '80 de moderne cranio-sacraal therapie vormgaf en populariseerde.
Het uitgangspunt van cranio-sacraal therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen. Net zoals je dat bijvoorbeeld kunt ervaren wanneer je je hebt gesneden in je vinger en de huid zich herstelt. Dit natuurlijke proces van zelfherstellend vermogen kan verstoord zijn door een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid. Of mogelijk door langdurig gebruik van voeding die minder goed te verteren is door het lichaam. Zelfs geboortetrauma kan (op latere leeftijd) leiden tot verstoring van het zelfherstellend vermogen.
Deze therapie heeft geen directe manipulatietechnieken, maar werkt door een diepgaande ontspanning en correctie van onderliggende spanningen. Cranio-sacraal therapie helpt blokkades te herkennen en op te lossen, maar werkt nooit dwingend. Het is een proces waarbij de cliënt vaak een diepe rust ervaart en subtiele veranderingen in het lichaam voelt plaatsvinden.
Toepassingen
- Whiplash en andere trauma's
- Stresshoofdpijn en migraine
- Nek- en stuitklachten
- Burn-out en stress gerelateerde klachten
- Kaakklachten naar aanleiding van bijvoorbeeld tandenknarsen of kaakklemmen
- Slaapproblemen zoals bijvoorbeeld slapeloosheid
- Ademhalingsklachten zoals hyperventilatie
- Chronische vermoeidheid
- Hormonale disbalans en menstruatiepijn
- Paniekaanvallen en angst gerelateerde klachten
- Concentratieproblemen en mentale overbelasting
- Restless
legs
